Skip to main content

Hoeveel kva aggregaat heb ik nodig?

Om te bepalen hoeveel kVA (kilovoltampère) aggregaat je nodig hebt, moet je rekening houden met het totale vermogen van de apparaten die je wilt aansluiten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het benodigde kVA te schatten:

  1. Maak een lijst van alle apparaten die je wilt aansluiten op het aggregaat. Noteer het vermogen (uitgedrukt in watt of kilowatt) van elk apparaat. Het vermogen staat meestal vermeld op een typeplaatje of in de handleiding van het apparaat.

  2. Bepaal welke apparaten gelijktijdig zullen worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld een koelkast en een tv tegelijkertijd wilt gebruiken, moet je het gecombineerde vermogen van beide apparaten optellen.

  3. Tel het vermogen van alle gelijktijdig gebruikte apparaten bij elkaar op om het totale vermogen te verkrijgen. Zorg ervoor dat je het vermogen uitdrukt in kilowatt (kW).

  4. Voeg een veiligheidsmarge toe aan het totale vermogen. Het is raadzaam om een marge van 10-20% toe te passen om ervoor te zorgen dat het aggregaat voldoende vermogen levert en niet overbelast raakt.

  5. Het verkregen totale vermogen met de veiligheidsmarge geeft je een indicatie van het benodigde kVA voor het aggregaat. Meestal wordt het vermogen van een aggregaat uitgedrukt in kVA, dus je kunt dit rechtstreeks gebruiken bij het kiezen van een geschikt aggregaat.

Bijvoorbeeld, als het totale vermogen van je apparaten 5 kW bedraagt en je een veiligheidsmarge van 10% wilt toepassen, zou je een aggregaat van ongeveer 5,5 kVA nodig hebben.

Het is belangrijk op te merken dat dit een schatting is en dat het specifieke vermogenseisen en de toepassing kunnen variëren. Als je twijfelt, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele leverancier of een elektricien om je te helpen bij het bepalen van de juiste aggregaatgrootte voor jouw specifieke behoeften.