Skip to main content

Hoeveel mag je zakelijk afschrijven op een auto?

De fiscale regels met betrekking tot de afschrijving van een auto kunnen complex zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type auto, het gebruik (privé of zakelijk), de aanschafprijs, de CO2-uitstoot en het jaar van aanschaf.

Voor zakelijk gebruikte auto’s gelden er afschrijvingsregels die worden bepaald door de Belastingdienst. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen personenauto’s en bestelauto’s. Voor personenauto’s geldt over het algemeen dat je 20% van de cataloguswaarde (inclusief btw en BPM) per jaar mag afschrijven gedurende een periode van 5 jaar. Voor bestelauto’s geldt een afschrijvingspercentage van 20% per jaar gedurende een periode van 4 jaar.

Het is belangrijk om te vermelden dat de afschrijvingsregels slechts een deel van de fiscale aspecten van een zakelijk gebruikte auto beslaan. Er zijn ook andere fiscale aspecten, zoals bijtelling, brandstofkosten, onderhoudskosten en eventuele investeringsaftrek, die van invloed kunnen zijn op de totale fiscale behandeling van de auto.

Het is raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur of de Belastingdienst voor specifieke informatie en advies met betrekking tot de fiscale afschrijving van een zakelijk gebruikte auto in jouw specifieke situatie. Zij kunnen je voorzien van gedetailleerde en up-to-date informatie die relevant is voor jouw bedrijf en de betreffende auto.