Skip to main content

Hoeveel schelen zonnepanelen per maand?

De besparing die je maandelijks kunt realiseren door zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je zonnepaneelsysteem, de hoeveelheid zonlicht die je locatie ontvangt, de oriëntatie van de zonnepanelen, schaduwwerking en andere omgevingsfactoren. Hier zijn enkele richtlijnen:

  1. Grootte van het zonnepaneelsysteem: Hoe groter het zonnepaneelsysteem, hoe meer elektriciteit het kan genereren en hoe groter de mogelijke besparing. De capaciteit van zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt in kilowatt (kW) of kilowattuur (kWh).
  2. Zonuren: Het aantal zonuren per dag en de jaarlijkse variatie in zonneschijn zijn van invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Locaties met meer zonuren zullen over het algemeen een hogere maandelijkse opbrengst hebben.
  3. Oriëntatie en helling: De ideale oriëntatie van zonnepanelen is gericht op het zuiden, met een helling die overeenkomt met de geografische breedtegraad van de locatie. Afwijkingen van deze ideale positie kunnen de opbrengst beïnvloeden.
  4. Schaduw en obstruerende objecten: Schaduw van gebouwen, bomen of andere obstakels kan de efficiëntie van zonnepanelen verminderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de panelen zo min mogelijk schaduw ontvangen.
  5. Energieverbruik: De besparing hangt ook af van je eigen energieverbruik. Als je veel elektriciteit verbruikt en het zonnepaneelsysteem een groot deel van deze behoefte dekt, zal de maandelijkse besparing hoger zijn.

Gemiddeld genomen kunnen zonnepanelen in Nederland een jaarlijkse opbrengst hebben van ongeveer 850 tot 950 kilowattuur per kilowatt geïnstalleerd vermogen. Als je bijvoorbeeld een zonnepaneelsysteem van 4 kilowatt hebt, zou je theoretisch tussen de 3.400 en 3.800 kilowattuur per jaar kunnen produceren.

Om de maandelijkse besparing te berekenen, deel je deze jaarlijkse opbrengst door 12. Houd er rekening mee dat de besparing variabel kan zijn en afhangt van de hierboven genoemde factoren. Het is raadzaam om een professionele zonne-installateur te raadplegen voor een nauwkeurigere schatting op basis van de specifieke omstandigheden van jouw situatie.