Skip to main content

Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?

Als zonnepanelen uitvallen of als je merkt dat de energieopbrengst plotseling daalt, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om het probleem op te lossen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Visuele inspectie: Controleer visueel of er zichtbare problemen zijn, zoals beschadigingen aan de zonnepanelen, losse bedrading of problemen met het montagesysteem. Houd hierbij rekening met de veiligheidsvoorschriften en ga alleen het dak op als je bekwaam bent in dergelijke werkzaamheden.
  2. Controleer de omvormer: De omvormer is een essentieel onderdeel van het zonnepaneelsysteem. Controleer of de omvormer is ingeschakeld en of er foutcodes worden weergegeven. Raadpleeg de handleiding van de omvormer om eventuele foutcodes te interpreteren.
  3. Monitoringssysteem raadplegen: Als je een monitoringssysteem hebt geïnstalleerd, bekijk dan de gegevens om te zien of er ongewone trends zijn of waarschuwingen worden weergegeven. Sommige systemen kunnen je zelfs automatisch waarschuwen bij problemen.
  4. Controleren op schaduw: Zorg ervoor dat er geen nieuwe obstakels zijn die schaduw op de zonnepanelen werpen. Schaduw kan de energieopbrengst aanzienlijk verminderen.
  5. Veiligheidsschakelaar controleren: Sommige systemen hebben een veiligheidsschakelaar die kan worden geactiveerd bij storingen. Controleer of deze is ingeschakeld.
  6. Technische ondersteuning: Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met de installateur van het zonnepaneelsysteem of een gekwalificeerde professional voor technische ondersteuning. Ze hebben de expertise om complexere problemen op te lossen.
  7. Garantievoorwaarden: Controleer de garantievoorwaarden van de fabrikant en installateur. Als de zonnepanelen nog onder garantie vallen, kan de reparatie mogelijk kosteloos worden uitgevoerd.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van inspecties en eventuele reparaties. Als je niet zeker bent van wat te doen, is het altijd het beste om professionele hulp in te schakelen. Een gekwalificeerde installateur kan het probleem diagnosticeren en de nodige stappen ondernemen om het zonnepaneelsysteem weer optimaal te laten functioneren.