Skip to main content

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om een elektrische auto op te laden?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om een elektrische auto op te laden, hangt af van verschillende factoren, waaronder het energieverbruik van je auto, het gewenste laadvermogen, de zonnestraling in jouw regio en het rendement van de zonnepanelen.

Om een ruwe schatting te maken, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Bepaal het energieverbruik van je elektrische auto per kilometer. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur per kilometer (kWh/km). Je kunt dit vinden in de specificaties van je auto of door informatie op te zoeken over het model van je auto.

  2. Schat het aantal kilometers dat je per dag rijdt. Dit kan variëren afhankelijk van je rijgewoonten en dagelijkse reispatronen.

  3. Vermenigvuldig het energieverbruik per kilometer met het aantal kilometers dat je per dag rijdt. Dit geeft je het dagelijkse energieverbruik van je auto.

  4. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met het gemiddelde dagelijkse zonlicht in jouw regio en het rendement van de zonnepanelen. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen varieert, maar laten we voor deze berekening uitgaan van een rendement van 15%.

    Stel dat je auto dagelijks 15 kWh verbruikt en je in jouw regio gemiddeld 4 zonuren per dag hebt. Om de energiebehoefte van je auto volledig te dekken, heb je dan ongeveer 15 kWh / 0,15 (rendement) / 4 (zonuren) = 62,5 kWh aan zonne-energie per dag nodig.

  5. Om de totale capaciteit van de benodigde zonnepanelen te berekenen, moet je weten hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken. Dit kan variëren afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel. Laten we aannemen dat een zonnepaneel een vermogen heeft van 300 watt.

    De totale capaciteit aan zonnepanelen die je nodig hebt, is dan 62,5 kWh / 0,3 kW (vermogen van een zonnepaneel) = ongeveer 208 zonnepanelen.

Het is belangrijk op te merken dat dit een ruwe schatting is en dat er andere factoren zijn die de prestaties en efficiëntie van het zonnesysteem kunnen beïnvloeden, zoals schaduwval, paneeloriëntatie en de efficiëntie van de omvormer. Daarnaast is het ook mogelijk om de energiebehoefte van je auto aan te vullen met elektriciteit van het elektriciteitsnet wanneer de zon niet voldoende energie levert.

Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om de specifieke energiebehoeften van jouw elektrische auto en de mogelijkheden van zonne-energie in jouw specifieke situatie te beoordelen.