Skip to main content

Hoeveel zonnepanelen mag je hebben?

Het aantal zonnepanelen dat je mag hebben, hangt af van verschillende factoren, waaronder het beleid van de netbeheerder, de capaciteit van je elektriciteitsaansluiting en de beschikbare ruimte op je dak.

In Nederland geldt over het algemeen geen specifieke limiet op het aantal zonnepanelen dat je mag installeren. Je kunt zoveel zonnepanelen installeren als je wilt, zolang je elektriciteitsaansluiting en het elektriciteitsnet dit aankunnen.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van je elektriciteitsaansluiting. De capaciteit wordt uitgedrukt in ampère (A) en bepaalt de maximale hoeveelheid elektriciteit die je tegelijkertijd kunt afnemen of injecteren op het net. Een te grote hoeveelheid zonnepanelen kan leiden tot een overschrijding van de capaciteit van je aansluiting, wat problemen kan veroorzaken.

Daarom is het verstandig om contact op te nemen met je netbeheerder of een professionele installateur van zonnepanelen om de capaciteit van je elektriciteitsaansluiting te controleren en te bespreken hoeveel zonnepanelen je veilig kunt installeren. Ze kunnen je adviseren over de optimale configuratie en eventuele aanpassingen aan je elektriciteitsaansluiting die nodig kunnen zijn.

Het is ook belangrijk om lokale regelgeving en bouwvoorschriften te raadplegen, omdat er mogelijk beperkingen zijn op het aantal zonnepanelen of specifieke eisen met betrekking tot de plaatsing en esthetiek ervan.