Skip to main content

Kan je bij elke laadpaal laden?

Nee, je kunt niet bij elke laadpaal laden, omdat er verschillende soorten laadpalen en oplaadstandaarden zijn. Er zijn drie belangrijke oplaadstandaarden voor elektrische voertuigen:

  1. AC-laden (wisselstroom): AC-laden gebruikt een laadpaal met een Type 2-aansluiting (Mennekes) en levert wisselstroom aan het voertuig. Dit is meestal geschikt voor langzamer laden, zoals thuisladen of laden op bestemmingen zoals winkelcentra of parkeergarages.

  2. DC-laden (gelijkstroom): DC-laden maakt gebruik van een laadpaal met een CCS (Combined Charging System) of CHAdeMO-aansluiting. Dit levert gelijkstroom rechtstreeks aan het voertuig, waardoor sneller laden mogelijk is. DC-laden wordt vaak gebruikt bij snelladers langs snelwegen en bij openbare laadstations.

  3. Tesla Superchargers: Tesla heeft een eigen laadnetwerk genaamd Superchargers, die specifiek bedoeld zijn voor Tesla-voertuigen. Deze Superchargers kunnen alleen worden gebruikt door Tesla-eigenaren en maken gebruik van een eigen laadstandaard en -aansluiting.

Het is belangrijk om te controleren welke oplaadstandaard je elektrische voertuig ondersteunt voordat je een laadpaal gebruikt. Niet alle laadpalen ondersteunen alle oplaadstandaarden. Gelukkig zijn er echter steeds meer laadpalen die meerdere aansluitingen en standaarden ondersteunen, waardoor ze compatibel zijn met een breed scala aan elektrische voertuigen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige laadpalen mogelijk specifieke betaalmethoden vereisen, zoals een laadpas of een mobiele app, om het opladen te activeren en de kosten te verrekenen. Zorg ervoor dat je de juiste middelen hebt om te betalen en te identificeren bij de laadpaal die je wilt gebruiken.