Skip to main content

Hoe vol moet accu zijn om te starten?

Om een voertuig te starten, is het ideaal dat de accu een bepaald minimumspanningsniveau heeft. Over het algemeen wordt aangenomen dat een loodzuuraccu, zoals een standaard auto-accu, een voldoende spanning moet hebben van ongeveer 12,4 tot 12,6 volt om betrouwbaar te starten. Dit wordt beschouwd als een “volle” accu.

Echter, het is belangrijk op te merken dat de spanning van een accu niet de enige factor is die van invloed is op het starten van een voertuig. Naast de spanning speelt ook de interne weerstand van de accu een rol. Een accu met een lagere spanning, maar een lage interne weerstand, kan nog steeds voldoende stroom leveren om het voertuig te starten.

In de praktijk kan het voorkomen dat een voertuig met een accu die iets onder de ideale spanning zit, nog steeds kan starten. Maar als de spanning van de accu te laag is, kan het voertuig moeite hebben met starten of helemaal niet starten. Het is ook belangrijk op te merken dat bij koude temperaturen, wanneer de accu minder efficiënt is, een hogere spanning nodig kan zijn om het voertuig te starten.

Als je merkt dat je voertuig problemen heeft met starten, is het raadzaam om de accu te controleren met behulp van een voltmeter of een accutester. Hiermee kun je de spanning van de accu meten en bepalen of deze voldoende geladen is. Als de spanning van de accu te laag is, kan het nodig zijn om de accu op te laden of te vervangen.

Het is altijd aan te raden om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant van je voertuig te raadplegen met betrekking tot de ideale spanning en onderhoudsprocedures voor de accu.