Skip to main content

Wat is een AGM semi tractie accu?

Een AGM semi tractie accu is een specifiek type accu dat gebruikt wordt in toepassingen waar een langdurige stroombron nodig is, zoals maritieme toepassingen, recreatieve voertuigen, campers, caravans en zonne-energiesystemen. Hier volgt wat informatie over AGM semi tractie accu’s:

AGM staat voor Absorbed Glass Mat, wat verwijst naar de constructie van de accu. In een AGM-accu zijn de loodplaten geïmpregneerd in glasvezelmatten die doordrenkt zijn met elektrolyt. Dit elektrolyt wordt “opgenomen” in de glasvezelmatten, waardoor het in de accu wordt vastgehouden. Hierdoor ontstaat een geavanceerde technologie die lekvrij, onderhoudsarm en trillingsbestendig is.

De term “semi tractie” geeft aan dat de accu geschikt is voor toepassingen waarbij regelmatig diepe ontlading en oplading nodig zijn, maar niet dezelfde intensiteit vereisen als een volwaardige tractieaccu. Semi tractie accu’s zijn ontworpen om herhaaldelijk diep te worden ontladen en vervolgens weer opgeladen te worden, wat ze geschikt maakt voor toepassingen waarbij langdurige stroombronnen nodig zijn.

De voordelen van AGM semi tractie accu’s zijn onder andere:

  1. Diepe ontlading: AGM semi tractie accu’s kunnen herhaaldelijk diep worden ontladen zonder dat dit de prestaties of de levensduur van de accu negatief beïnvloedt. Ze kunnen een aanzienlijk deel van hun capaciteit leveren voordat ze opgeladen moeten worden.

  2. Onderhoudsarm: AGM semi tractie accu’s hebben een gesloten constructie, waardoor ze lekvrij zijn en weinig onderhoud vereisen. Ze hoeven niet bijgevuld te worden met water en vereisen geen speciale ventilatie.

  3. Trillingsbestendig: De AGM-constructie met glasvezelmatten maakt de accu bestand tegen trillingen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in voertuigen en maritieme toepassingen waar trillingen kunnen optreden.

  4. Snelle laadcapaciteit: AGM semi tractie accu’s hebben over het algemeen een goede laadefficiëntie en kunnen snel worden opgeladen, waardoor de downtime van voertuigen of apparatuur wordt verminderd.

Bij het kiezen van een AGM semi tractie accu is het belangrijk om te kijken naar de specificaties zoals de capaciteit, het voltage en de afmetingen, om ervoor te zorgen dat de accu geschikt is voor de beoogde toepassing. Het is ook raadzaam om de handleiding van de accu te raadplegen voor specifieke aanbevelingen met betrekking tot het gebruik en de oplaadprocedures.