Skip to main content

Het symbool “Ah” staat voor Ampère-uur, een eenheid van elektrische lading. Het wordt gebruikt om de capaciteit van een accu aan te geven, inclusief de hoeveelheid stroom die een accu kan leveren gedurende een bepaalde periode.

Wanneer een accu wordt beoordeeld met een capaciteit van 100Ah, betekent dit dat de accu theoretisch 100 ampère gedurende één uur kan leveren voordat deze volledig ontladen is. Met andere woorden, het geeft de totale lading aan die de accu kan bevatten en de stroom die het gedurende een bepaalde tijdsduur kan leveren.

Het Ah-getal is een belangrijke specificatie bij het kiezen van een accu, omdat het aangeeft hoeveel stroom een accu kan leveren voordat deze moet worden opgeladen. Een accu met een hogere Ah-waarde heeft over het algemeen een grotere capaciteit en kan een langere tijd stroom leveren voordat deze moet worden opgeladen.

Het is belangrijk om te weten dat de werkelijke bruikbare capaciteit van een accu afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals de belasting, omgevingsomstandigheden en de leeftijd van de accu. Daarom is het raadzaam om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen voor de optimale gebruiksomstandigheden en de verwachte prestaties van de accu.