Skip to main content

Tractiebatterijen zijn onmisbaar voor het aandrijven van verschillende soorten voertuigen, waaronder heftrucks, pallettrucks, golfkarretjes en vele andere machines die in magazijnen en fabrieken worden gebruikt. In dit artikel gaan we dieper in op wat tractiebatterijen zijn, hoe ze werken en waarvoor ze worden gebruikt.

Wat is een Tractiebatterij?

Een tractiebatterij is een oplaadbare batterij die wordt gebruikt om elektrische voertuigen van stroom te voorzien. Deze batterijen zijn gemaakt van loodzuur en hebben een hoge capaciteit om energie op te slaan en af te geven. Tractiebatterijen zijn ontworpen om langdurig te werken en kunnen vele jaren meegaan.

Hoe werkt een Tractiebatterij?

Tractiebatterijen werken op basis van een elektrochemische reactie tussen lood en zwavelzuur. De batterij bestaat uit meerdere cellen die zijn verbonden in serie en parallel. Elk van deze cellen bevat elektroden van lood en loodoxide die zijn ondergedompeld in een elektrolyt van verdund zwavelzuur.

Wanneer de batterij wordt opgeladen, worden loodoxide-elektroden omgezet in lood en elektroden van lood in loodoxide. Deze reactie produceert een stroom van elektronen die door de batterij stroomt en energie opslaat. Wanneer de batterij wordt ontladen, worden de elektroden van lood en loodoxide weer omgezet in hun oorspronkelijke vorm, waarbij energie wordt afgegeven.

Waarvoor worden Tractiebatterijen gebruikt?

Tractiebatterijen worden voornamelijk gebruikt in voertuigen die elektrisch worden aangedreven, zoals heftrucks, pallettrucks, golfkarretjes en andere machines die worden gebruikt in magazijnen en fabrieken. Ze worden ook gebruikt in elektrische boten en andere vormen van elektrisch vervoer.

Voordelen van Tractiebatterijen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van tractiebatterijen. Ze zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden en kunnen opgeladen worden met behulp van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Daarnaast hebben tractiebatterijen een hoge energiedichtheid en zijn ze efficiënt in het omzetten van elektriciteit in beweging.

Conclusie

Tractiebatterijen zijn essentieel voor het aandrijven van elektrische voertuigen en machines. Ze zijn duurzaam, efficiënt en milieuvriendelijk en worden steeds vaker gebruikt in verschillende sectoren. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en duurzame energiebron voor je voertuig of machine, dan is een tractiebatterij een goede optie.