Skip to main content

Waar plaats je de buitenunit van een warmtepomp?

De buitenunit van een warmtepomp wordt meestal buiten de woning geplaatst. De exacte locatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de beschikbare ruimte, de esthetiek en eventuele lokale regelgeving. Hier zijn enkele overwegingen voor het plaatsen van de buitenunit:

 1. Ruimte en Afstand:
  • Zorg voor voldoende ruimte rondom de buitenunit. Dit helpt de luchtcirculatie te bevorderen en de efficiëntie te verbeteren. Houd rekening met de minimale afstanden die de fabrikant aanbeveelt voor installatie.
 2. Vlakke en Stevige Ondergrond:
  • Plaats de buitenunit op een vlakke en stevige ondergrond om trillingen en geluid te minimaliseren. Een geëgaliseerde betonnen ondergrond is vaak geschikt.
 3. Bescherming tegen Weersinvloeden:
  • De buitenunit moet worden beschermd tegen directe blootstelling aan regen, sneeuw en direct zonlicht. Een overkapping of afdak kan hierbij helpen.
 4. Luchtcirculatie:
  • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie rondom de buitenunit. Plaatsing te dicht bij muren, hekken of andere obstakels kan de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie verminderen.
 5. Geluidsniveau:
  • Overweeg de afstand tot ramen of buren om geluidsoverlast te minimaliseren. Sommige warmtepompen hebben een stille modus, maar de exacte geluidsproductie kan variëren.
 6. Toegankelijkheid voor Onderhoud:
  • Zorg ervoor dat de buitenunit goed toegankelijk is voor onderhoudswerkzaamheden. Technici moeten gemakkelijk bij de unit kunnen om eventuele reparaties of inspecties uit te voeren.
 7. Afstemming met Lokale Regels:
  • Controleer of er lokale regelgeving is met betrekking tot de plaatsing van warmtepompen. Sommige gemeenten hebben specifieke voorschriften met betrekking tot afstand tot eigendomsgrenzen, esthetiek en geluidsniveaus.
 8. Advies van een Professional:
  • Raadpleeg een erkende installateur of specialist op het gebied van warmtepompen voor advies over de optimale locatie op basis van jouw specifieke situatie.