Skip to main content

Het advies om je elektrische voertuig op te laden tot ongeveer 80% van de batterijcapaciteit heeft te maken met het optimaliseren van de levensduur van de batterij. Hier zijn een paar redenen waarom dit advies wordt gegeven:

  1. Batterijbeheer: Lithium-ionbatterijen, die in de meeste elektrische voertuigen worden gebruikt, hebben een langere levensduur als ze niet constant worden opgeladen tot het maximale of volledig worden ontladen. Door de batterijlading te beperken tot ongeveer 80%, wordt de batterij minder belast, wat de algehele levensduur ten goede komt.

  2. Thermisch beheer: Bij het opladen tot het maximale of ontladen tot het minimum, kan de batterij meer warmte genereren. Warmte kan de batterijdegradatie versnellen en de prestaties negatief beïnvloeden. Door het opladen tot 80% te beperken, helpt het bij het minimaliseren van warmteopbouw en bevordert het een beter thermisch beheer van de batterij.

  3. Efficiëntie: Batterijen presteren over het algemeen het meest efficiënt in het middelste bereik van hun lading. Het opladen tot 80% houdt de batterij in een optimaal efficiëntiebereik, wat kan resulteren in beter energieverbruik en mogelijk een grotere actieradius.

Het is belangrijk op te merken dat het opladen tot 80% vooral relevant is voor dagelijks gebruik. Als je een lange reis plant of een grotere actieradius nodig hebt, kun je de batterij natuurlijk opladen tot een hoger percentage. Moderne elektrische voertuigen hebben vaak ook functies die je in staat stellen om het laadniveau in te stellen, zodat je kunt kiezen hoe ver je de batterij wilt opladen.

Het is altijd raadzaam om de specifieke aanbevelingen van de fabrikant van je elektrische voertuig op te volgen met betrekking tot het laden en onderhouden van de batterij.