Skip to main content

Welke laadkabel voor snelladen?

Voor snelladen van elektrische voertuigen wordt over het algemeen een laadkabel van het type DC (gelijkstroom) gebruikt. Deze kabels zijn ontworpen om hogere laadvermogens aan te kunnen en efficiënter te werken bij snellaadsessies.

De meest gangbare laadkabel voor snelladen is de CCS (Combined Charging System) kabel. CCS is een standaard die zowel AC- als DC-laden ondersteunt en wordt gebruikt door veel elektrische voertuigen en snellaadstations. CCS-kabels kunnen hoge laadvermogens aan, variërend van 50 kW tot 350 kW, afhankelijk van het laadstation en de mogelijkheden van het voertuig.

Daarnaast is er ook de CHAdeMO-kabel, die voornamelijk wordt gebruikt door bepaalde elektrische voertuigen, vooral die van Japanse fabrikanten zoals Nissan en Mitsubishi. CHAdeMO-kabels ondersteunen ook hogere laadvermogens, meestal tot 50 kW of 100 kW, afhankelijk van het laadstation en de specificaties van het voertuig.

Het is belangrijk om te weten welk type snellaadstandaard je elektrische voertuig ondersteunt voordat je een laadkabel aanschaft. Niet alle elektrische voertuigen ondersteunen zowel CCS als CHAdeMO. Raadpleeg de handleiding van je voertuig of neem contact op met de fabrikant om erachter te komen welke snellaadstandaard compatibel is met je voertuig.

Het is ook raadzaam om te controleren welk type snellaadstations beschikbaar zijn in je omgeving en welke snellaadstandaard deze stations gebruiken. Op basis daarvan kun je de juiste laadkabel selecteren die geschikt is voor snelladen met je specifieke voertuig en de beschikbare snellaadinfrastructuur.