Skip to main content

Kan ik thuis 3 fase laden?

Ja, het is mogelijk om thuis 3-fase te laden, maar het vereist enkele specifieke voorwaarden en aanpassingen in je elektrische installatie. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Elektrische aansluiting: Om 3-fase te kunnen laden, moet je een 3-fase elektrische aansluiting hebben in je woning. Dit betekent dat er drie stroomdraden beschikbaar moeten zijn, vaak aangeduid als L1, L2 en L3. Een standaard huishoudelijke aansluiting in Nederland is een 1-fase aansluiting met één stroomdraad (L1). Om over te schakelen naar 3-fase, moet je contact opnemen met je netbeheerder om te controleren of een upgrade van je elektrische aansluiting mogelijk is.

  2. Laadstation: Je hebt een laadstation (laadpaal) nodig dat geschikt is voor 3-fase laden. Niet alle laadstations ondersteunen 3-fase laden, dus je moet ervoor zorgen dat je een laadstation aanschaft dat compatibel is met 3-fase aansluitingen. Bij het kiezen van een laadstation is het belangrijk om rekening te houden met het maximale laadvermogen dat het station kan leveren en de vereisten van je elektrische auto.

  3. Installatie: De installatie van een 3-fase laadsysteem vereist vaak aanpassingen aan je elektrische installatie. Dit omvat mogelijk het toevoegen van extra stroomdraden en een geschikte 3-fase aardlekschakelaar. Het is belangrijk om een professionele elektricien te raadplegen voor de installatie om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt uitgevoerd.

  4. Netbelasting en kosten: Het gebruik van 3-fase laden kan invloed hebben op je netbelasting en elektriciteitskosten. Het hogere laadvermogen kan resulteren in een hogere piekbelasting en mogelijk hogere elektriciteitskosten, afhankelijk van je tariefstructuur. Het is raadzaam om contact op te nemen met je netbeheerder en energieleverancier om te bespreken hoe 3-fase laden van invloed kan zijn op je elektriciteitsaansluiting en kosten.

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle elektrische voertuigen 3-fase laden ondersteunen. Controleer daarom de specificaties van je elektrische auto om er zeker van te zijn dat deze compatibel is met 3-fase laden voordat je wijzigingen aan je elektrische installatie aanbrengt.